نمونه گیری در منزل بخش رو به رشدی از مراقبت های بهداشتی است که در طول پاندمی کرونا توجه بیشتری را به خود جلب کرده است. این راهنما اطلاعات ضروری در مورد نمونه گیری در منزل را بررسی می کند که می تواند به هر فردی کمک کند تا انتخابی آگاهانه در مورد اینکه آیا نمونه گیری در منزل برای او مناسب است یا خیر، داشته باشد.
انواع نمونه گیری در منزل:
نمونه گیری در منزل را می توان به سه نوع اصلی طبقه بندی کرد:
خودآزمایی: خودآزمایی اجازه می دهد تا کل فرآیند در منزل انجام شود. نمونه ای در منزل جمع آوری می شود و نتایج در منزل ارائه می شود. کیت تست شامل اطلاعاتی در مورد نحوه تفسیر نتیجه است. در بیشتر موارد، خودآزمایی نتایج سریعی را در کمتر از یک ساعت ارائه می دهد. مانند تستهای خانگی بارداری یا کرونا.
آزمایشهایی که توسط خود شخص جمعآوری میشود: شامل گرفتن نمونه در منزل و سپس ارسال آن به آزمایشگاه است تا بتوان آن را تجزیه و تحلیل کرد. نتایج معمولاً پس از اتمام تجزیه و تحلیل آزمایشگاه به صورت الکترونیکی ارائه می شود.
نمونه گیری هایی که در منزل و توسط افراد مجرب انجام میشود: در این حالت نمونه گیری در منزل کار مراجعه کننده انجام میشود و تجزیه و تحلیل نمونه در آزمایشگاه انجام میشود، برخی از آزمایشگاه ها امکان درخواست نمونه گیری را در وبسایت خود طراحی کرده اند، زمانبندی و پرداخت هزینه آزمایش در وب سایت آزمایشگاه امکان پذیر است. عموما در وب سایت اطلاعات لازم برای آمادگی پیش از آزمایش برای مراجعه کننده موجود است که این امر میتواند فرآیند را سادهتر کرده و راحتتر کند.
برای افرادی که در منزل هستند یا نیازهای پزشکی خاصی دارند، گزینه نمونه گیری در منزل ممکن است از طریق خدمات پرستاری در منزل یا خدمات مراقبتهای بهداشتی در منزل و یا از طریق آزمایشگاه در دسترس باشد. بیمارانی که به این خدمات نیاز دارند میتوانند با یک آزمایشگاه یا مرکز خدمات پرستاری تماس بگیرند.
موارد استفاده از تست های خانگی:
تست های خانگی می توانند کاربردهای مختلفی داشته باشند. رایج ترین موارد استفاده از تست های خانگی عبارتند از:
غربالگری: به دنبال نشانه هایی از یک مشکل قبل از بروز علائم است. به عنوان مثال، آزمایش در منزل می تواند به دنبال بیماری های مقاربتی (STD) باشد که ممکن است علائمی ایجاد نکند، که می تواند به جلوگیری از انتشار ناآگاهانه آن به دیگران کمک کند.
تشخیص: شناسایی علت یک مشکل پس از شروع علائم است. برای مثال، آزمایشهای خانگی ممکن است بیماریهای عفونی مانند COVID-19 را شناسایی کند. با این حال، توجه به این نکته مهم است که فقط یک پزشک می تواند بیماری را تشخیص دهد و فرد باید آزمایشات بیشتری را برای تأیید نتایج آزمایش در منزل انجام دهند.
مانیتورینگ یا نظارت: چگونگی تغییر سلامت فرد در طول زمان یا در پاسخ به درمان است. کیت های خانگی که به افراد دیابتی امکان اندازه گیری قند خون خود را می دهد نمونه ای از نظارت است.
مزایا و معایب نمونه گیری در منزل:
برخی از مزایای کلیدی عبارتند از:
- راحتی: نمونه گیری در منزل به شما این امکان را میدهند که طبق برنامه خود و بدون نیاز به تعیین وقت، از خدمات آزمایشگاهی استفاده کنید.
- دانش و توانمندسازی بیمار: بیماران در مراقبتهای بهداشتی خود آگاهتر و فعالتر میشوند و مطالعه در مورد نحوه آمادگی برای آزمایش میتواند منبع اطلاعات جدیدی در مورد سلامت و تندرستی آنها باشد.
- صرفه جویی در زمان
- حفظ آرامش بیمار و کاهش استرس و ناراحتی او
- نمونه گیری در منزل برای سالمندان، کودکان، مادران باردار، افرادی که نقص حرکتی یا معلولیت دارند و افرادی که به بیماریهای نقص سیستم ایمنی دچار هستند؛ توصیه میشود.
- بهبود شرایط زیست محیطی: از آنجایی که مراجعین از وسایل نقلیه شخصی و عمومی استفاده نمیکنند، کاهش ترافیک و آلودگی هوا رخ میدهد.
- همچنین انجام نمونه گیری در منزل از ازدحام بیش از حد در آزمایشگاه ها جلوگیری کرده در نتیجه امکان حفظ فاصله گذاری اجتماعی در آزمایشگاه ها فراهم میشود.
معایب احتمالی تست در منزل عبارتند از:
هزینه اضافی: برخی آزمایشگاه ها هزینه ای را جهت ایاب و ذهاب در نظر میگیرند.
خطای احتمالی تست: نتایج قابل اعتماد آزمون به جمع آوری مناسب نمونه و زمان مناسب تحویل نمونه به آزمایشگاه بستگی دارد و ممکن است خطر خطا در جمع آوری نمونه در مقایسه با نمونه هایی که در آزمایشگاه گرفته شده، وجود داشته باشد.
منابع: