آزمایش RF وجود فاکتور روماتوئید (RF) که نوعی اتوآنتی بادی است، را شناسایی می کند. آنتی بادی یک پروتئین محافظ است که در خون در پاسخ به یک ماده خارجی که به عنوان آنتی ژن شناخته می شود (به عنوان مثال یک پروتئین باکتریایی) تشکیل می شود. با این حال، اتوآنتی بادی ها آنتی بادی هایی هستند که به جای پروتئین خارجی به پروتئین های خودی حمله می کنند. فاکتورهای روماتوئید اتوآنتی بادی هایی هستند که علیه ایمونوگلوبولین هایی به نام IgG به جود می آیند. این ایمنوگلوبولین ها در زمان التهاب افزایش می یابند.
فاکتور روماتوئید در بسیاری از بیماران مبتلا به التهاب مزمن و حاد افزایش می یابد. ممکن است برای نظارت بر سطح التهاب مرتبط با آرتریت روماتوئید (RA) استفاده شود. سایر نشانگرها مانند CRP برای پایش بیماری دقیق تر در نظر گرفته می شوند. کارشناسان هنوز دقیقاً نمی دانند که RF چگونه و چرا تشکیل می شود، اما اعتقاد بر این است که RF احتمالاً مستقیماً باعث آسیب مفاصل نمی شود، اما به ترویج واکنش التهابی بدن کمک می کند، که به تخریب بافت دیده شده در آرتریت روماتوئید کمک می کند.
آزمایش فاکتور روماتوئید (RF) برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید (RA) استفاده می شود و می توان برای انجام آن از امکان نمونه گیری در منزل استفاده کرد. این آزمایش همچنین ممکن است برای کمک به تشخیص بیماری مرتبط با آرتریت به نام سندرم شوگرن استفاده شود. حدود 80 تا 90 درصد از بیماران مبتلا به این سندرم دارای مقادیر بالایی RF در خون خود هستند، اگرچه ممکن است سال ها طول بکشد تا ظاهر شود.
چه زمانی نمونه گیری در منزل برای آزمایش RF درخواست می شود؟
در صورت مشاهده علائم RA، که شامل موارد زیر است، پزشک ممکن است آزمایش RF را توصیه کند:
- علائم مفصلی، از جمله درد و تورم
- سفتی صبحگاهی به مدت 30 دقیقه یا بیشتر
- خستگی یا خستگی
- تب متناوب
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- ضعف
- خشکی چشم و دهان
- توده های سفت زیر پوست
برخی از عواملی که ممکن است خطر ابتلا به RA را افزایش دهند عبارتند از: سن (بزرگسالان در 60 سالگی)، جنسیت (زنان دو تا سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به RA هستند)، سیگار کشیدن، زنانی که زایمان نکردهاند، فرزندان مادرانی که سیگار میکشند و چاقی. کاهش خطر در مورد زنانی که به نوزادان خود شیر می دهند مرتبط است.
اگر هنوز علائم RA دارید اما اولین آزمایش RF شما منفی است، ممکن است نیاز به تکرار آزمایش باشد. سطوح RF ممکن است در طول زمان متفاوت باشد.
آزمایش دیگری که ممکن است مفید باشد، آزمایش آنتی بادی برای پپتید سیترولین دار ضد حلقه ای (آنتی بادی های CCP) است، زیرا ممکن است در صورت منفی بودن RF شناسایی شوند.
نمونه گیری در منزل آزمایش RF همچنین ممکن است برای کمک به تشخیص سندرم شوگرن تجویز شود. علائم شامل خشکی شدید دهان و چشم، خشکی پوست و درد مفاصل و عضلات است. بسیاری از اختلالات بافت همبند بیماری های خود ایمنی هستند و RA و سایر بیماری ها مانند سندرم رینود، اسکلرودرمی، اختلالات خودایمنی تیروئید و لوپوس اریتماتوز سیستمیک در بین افراد مبتلا به سندرم شوگرن شایع است.
این آزمایش اغلب با آزمایشات دیگری درخواست می شود که عبارتند از:
- آنتی بادی ضد هسته ای (ANA)
- آنتی بادی های پپتید سیترولین دار ضد سیترولین (ضد CCP).
- پروتئین واکنشی C (CRP)
- سرعت رسوب گلبول قرمز (ESR یا sed rate)
مقدار فاکتور روماتوئید در خون ممکن است به پزشک کمک کند تا روش درمانی را انتخاب کند که برای وضعیت شما بهترین کارایی را دارد.
نتایج آزمایش فاکتور روماتوئید چگونه تفسیر می شود؟
نتیجه آزمایش فاکتور روماتوئید مثبت نشان می دهد که سطح بالایی از فاکتور روماتوئید در خون شما شناسایی شده است. سطح بالاتر فاکتور روماتوئید در خون ارتباط نزدیکی با بیماری خود ایمنی، به ویژه آرتریت روماتوئید دارد. اما تعدادی از بیماری ها و شرایط دیگر می توانند سطح فاکتور روماتوئید را افزایش دهند، از جمله:
شرایط دیگری که در آن تست RF ممکن است استفاده شود عبارتند از:
- سندرم شوگرن
- لوپوس
- آرتریت نوجوانان
- اسکلرودرمی
- برخی عفونت ها، از جمله مونونوکلئوز یا سل
- انواع خاصی از سرطان، از جمله سرطان خون
- هپاتیت C
- اندوکاردیت
- سارکوئیدوز
- سل
- سیفلیس
- بیماری کبدی
- بیماری کلیوی
برخی از افراد سالم - به ویژه افراد مسن - آزمایش فاکتور روماتوئید مثبت دارند، اگرچه مشخص نیست چرا. و برخی از افرادی که آرتریت روماتوئید دارند سطح فاکتور روماتوئید در خونشان پایین است. علاوه بر این، بیش از 50 درصد از بیماران با سطوح بالای RF در خونشان به سندرم شوگرن مبتلا هستند. برخی از بیماران مبتلا به RA نیز به سندرم شوگرن مبتلا هستند. (زنان اغلب به هر دوی این بیماری ها مبتلا می شوند.)
اگر نتیجه آزمایش RF مثبت است اما RA یا سندرم شوگرن ندارید، ممکن است دلیل دیگری مانند اندوکاردیت، لوپوس اریتماتوز سیستمیک (لوپوس)، سل، سیفلیس، سارکوئیدوز، سرطان، عفونت ویروسی یا بیماری کبدی وجود داشته باشد. همچنین اگر پیوند پوست یا کلیه از فردی که مشخصات ژنتیکی شما یکسان نیست، دریافت کرده باشید، ممکن است آزمایش شما مثبت باشد.
نتیجه منفی تست RF ممکن است به این معنی باشد که شما مبتلا به RA نیستید یا اینکه برای تشخیص RF در مراحل پیشرفت بیماری شما خیلی زود است. اگر به نظر می رسد علائم شما علائم RA یا سندرم شوگرن باشد، پزشک ممکن است با پیشرفت بیماری مجددا آزمایش RF را تجویز کند.
تست RF نرخ مثبت کاذب بالایی دارد و نتیجه باید همراه با علائم و شرح حال بیمار برای تشخیص آرتریت روماتوئید، سندرم شوگرن یا شرایط دیگر تفسیر شود.
عوامل تداخلی برای آزمایش RF عموماً شامل واکسیناسیون زیاد یا لیپمی (مقدار زیادی چربی در خون) است. متیل دوپا، یک داروی فشار خون است که می تواند میزان RF تشخیص داده شده توسط آزمایش را افزایش دهد.
منابع: