سرخک

سرخک یک بیماری تنفسی است که توسط ویروس ایجاد می شود. این بیماری می تواند عوارض تهدید کننده زندگی داشته باشد. CDC آن را کشنده ترین بیماری در میان بیماری های همراه با بثورات در دوران کودکی می نامد. سرخک به دلیل عفونت با ویروسی از خانواده پارامیکسو ویروسها ایجاد می شود. بعد از تماس با ویروس، ویروس به سلول های میزبان حمله کرده و از اجزای سلولی برای تکمیل چرخه زندگی خود استفاده می کند.

ویروس سرخک ابتدا دستگاه تنفسی را آلوده می کند. سرانجام از طریق جریان خون به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد.

سرخک به راحتی گسترش می یابد، اما واکسن سرخک-اوریون- سرخچه (MMR) می تواند از آن جلوگیری کند. CDC توصیه می کند که همه کودکان و برخی بزرگسالان واکسن MMR را دریافت کنند.

اولین علائم سرخک چیست و معمولاً با چه سرعتی بروز می کنند؟

افراد معمولاً ابتدا تب، سرفه، آبریزش بینی و قرمزی چشم دارند. در عرض چند روز، بثورات قرمز روی صورت شروع می شود و می تواند به بقیه بدن گسترش یابد. اگر این علائم را مشاهده کردید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض سرخک:

اسهال و عفونت گوش، که ممکن است منجر به کاهش شنوایی شود، می تواند در نتیجه سرخک اتفاق بیفتد.

ذات الریه و تورم مغز از دیگر عوارض احتمالی است. CDC تخمین می زند که از هر 1000 کودک مبتلا به سرخک ، حدود 1 یا 2 نفر در اثر آن می میرند.

سرخک چگونه منتشر می شود؟

ویروس سرخک به راحتی گسترش می یابد. سرفه یا عطسه از فرد آلودهُ ویروس سرخک را به هوا منتقل می کند، جایی که می توانید آن را نفس بکشید. افراد می توانند 4 روز قبل از اینکه بثورات سرخک بروز کنند و تا 4 روز بعد از بثورات، ویروس را منتقل کنند. ویروس می تواند تا 2 ساعت در یک سطح یا هوا زندگی کند. در صورت لمس یک سطح آلوده و سپس لمس دهان، بینی یا چشم، می توانید ویروس را دریافت کنید.

سرخک به قدری مسری است که 90 درصد افرادی که از ایمنی مصون نیستند، در صورت نزدیک بودن به فردی که به آن مبتلا است، به این بیماری مبتلا می شوند.

پیشگیری:

پیشگیری ساده است: واکسن بزنید.

جهت پيشــگيري واكســن سرخك- ســرخجه- اوريون یا MMR طبق دســتورالعمل واكسيناســيون كشوري توصيه ميگردد. واكســن سرخك حاوى ويروس زندة ضعيف شده اســت. واكسن سرخك ايمنى طولانى مدت ايجاد مى كند و افراد واكســينه شــده ويروس واكســن را منتقل نمى كنند. كودكان داراى بيمارى شديد و تب بالا نبايد تا زمان بهبودى كامل واكسينه شوند.

آیا بزرگسالان به واکسن MMR احتیاج دارند؟

اگر در دوران کودکی دو دوز دریافت کرده باشند، مادام العمر تحت پوشش هستند. نیازی به دوز یادآور یا تقویت کننده نیست.

سرخک در بزرگسالان

بزرگسالان نیز می توانند به سرخک مبتلا شوند. افرادی که واکسینه نشده اند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار دارند.

به طور کلی پذیرفته شده است که بزرگسالانی که در سال 1957 یا قبل از آن متولد شده اند به طور طبیعی در برابر سرخک ایمن هستند. دلیل این امر این است که این واکسن برای اولین بار در سال 1963 مجوز گرفت. قبل از آن، بیشتر افراد به طور طبیعی در سالهای نوجوانی در معرض عفونت قرار گرفته بودند و در نتیجه ایمن شدند.

طبق منبع معتبر مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ، عوارض جدی نه تنها در کودکان خردسال بلکه در بزرگسالان بالای 20 سال نیز شایع است. این عوارض می تواند شامل ذات الریه، انسفالیت و کوری باشد.

سرخک در کودکان

واکسن سرخک تا 12 ماهگی به کودکان تزریق نمی شود. قبل از دریافت اولین دوز واکسن، زمانی است که کودکان بیشتر در معرض ابتلا به ویروس سرخک قرار دارند.

نوزادان از طریق ایمنی غیرفعال که از مادر به کودک از طریق جفت و در دوران شیردهی تأمین می شود، تا حدی از سرخک محافظت می شوند.

با این حال، تحقیقات معتبر منبع نشان داده است که این ایمنی بدن می تواند در مدت بیش از 2.5 ماه پس از تولد یا زمان قطع شیردهی از بین برود.

عوارض سرخک در کودکان زیر 5 سال بیشتر است. این عوارض می تواند مواردی مانند ذات الریه، انسفالیت و عفونت گوش باشد که می تواند منجر به کاهش شنوایی شود.

سرخک در دوران بارداری

زنان بارداری که مصونیت از سرخک ندارند، باید مراقب باشند تا در معرض ویروس قرار نگیرند. سرخک در دوران بارداری می تواند بر سلامتی مادر و جنین تأثیرات منفی چشمگیری داشته باشد.

زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای عوارض ناشی از سرخک مانند ذات الریه هستند. علاوه بر این سرخک در دوران بارداری می تواند منجر به عوارض زیر شود:

  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • وزن کم هنگام تولد
  • مرده زایی

اگر ابتلای مادر به سرخک نزدیک به تاریخ زایمان باشد، ویروس میتواند از مادر به نوزاد منتقل شود. به این بیماری سرخک مادرزادی می گویند. نوزادان مبتلا به سرخک مادرزادی پس از تولد بثورات دارند یا اندکی پس از تولد ایجاد می شوند. آنها در معرض خطراتی هستند که می تواند زندگی را تهدید کند.

در صورت بارداری و شک به تماس با ویروس سرخک دریافت تزریق ایمونوگلوبولین ممکن است به جلوگیری از عفونت کمک کند.

پیش آگهی سرخک:

سرخک در کودکان و بزرگسالان سالم میزان مرگ و میر پایینی دارد و بیشتر افرادی که به ویروس سرخک مبتلا می شوند به طور کامل بهبود می یابند. خطر عوارض در گروه های زیر بیشتر است:

  • کودکان زیر 5 سال
  • بزرگسالان بالای 20 سال
  • زنان باردار
  • افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف دارند
  • افرادی که سوء تغذیه دارند
  • افرادی که کمبود ویتامین A دارند

سرخک می تواند منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شود، مانند ذات الریه و التهاب مغز (انسفالیت).

سایر عوارض مرتبط با سرخک ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • عفونت گوش
  • برونشیت
  • اسهال شدید
  • نابینایی
  • عوارض بارداری مانند سقط جنین یا زایمان زودرس

نمی توانید بیش از یک بار به سرخک مبتلا شوید. بعد از یک بار ابتلا به ویروس، تا آخر عمر ایمن هستید.

سرخک و عوارض احتمالی آن از طریق واکسیناسیون قابل پیشگیری است. واکسیناسیون نه تنها از شما و خانواده محافظت می کند، بلکه از گردش ویروس سرخک در جامعه نیز جلوگیری می کند.

 

منابع:

https://www.healthline.com/

https://www.webmd.com/