چرا باید آزمایش آلبومین انجام‌شود؟

آلبومین پروتئینی است که توسط کبد ساخته می شود.جواب آزمایش آلبومین، میزان این پروتئین را در خون یا ادرار اندازه گیری می کند. آلبومین به نگه داشتن مایع در جریان خون کمک می کند تا به بافت های دیگر نشت نکند. همچنین مواد مختلفی از جمله هورمون ها، ویتامین ها و آنزیم ها را در سراسر بدن حمل می کند. سطوح پایین آلبومین می تواند نشان دهنده مشکل در کبد یا کلیه باشد.

آزمایش آلبومین

سطوح خیلی بالا یا خیلی پایین می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی در بدن باشد. جواب آزمایش آلبومین به تنهایی یا با آزمایشات دیگر می تواند در تشخیص، غربالگری و نظارت بر بیماریهای مختلف نقش داشته باشد.

آزمایش آلبومین نوعی آزمایش عملکرد کبد است. تست‌های عملکرد کبد، آزمایش‌هایی هستند که آنزیم‌ها و پروتئین‌های مختلف از جمله آلبومین را در کبد اندازه‌گیری می‌کنند. آزمایش آلبومین همچنین ممکن است بخشی از یک پانل متابولیک جامع باشد، آزمایشی که چندین ماده را در خون اندازه گیری می کند. این مواد شامل الکترولیت ها، گلوکز و پروتئین هایی مانند آلبومین هستند. برای دریافت جواب آزمایش آلبومین می توانید از سیستم جوابدهی آنلاین آزمایشگاه نیکو استفاده کنید.

چرا باید آزمایش آلبومین انجام شود؟

آزمایش آلبومین

ممکن است پزشک آزمایش‌های عملکرد کبد یا یک پانل متابولیک جامع، که شامل آزمایش‌های آلبومین است، را درخواست کند. همچنین در صورت بروز علائم بیماری کبدی یا کلیوی ممکن است به این آزمایش نیاز باشد.

علائم بیماری کبد عبارتند از:

  • زردی
  • خستگی
  • کاهش وزن
  • از دست دادن اشتها
  • ادرار تیره رنگ
  • مدفوع کم رنگ

علائم بیماری کلیوی عبارتند از:

  • تورم در اطراف شکم، ران ها یا صورت
  • تکرر ادرار به خصوص در شب
  • ادرار کف آلود، خونی یا قهوه ای رنگ
  • حالت تهوع
  • خارش پوست

نمونه مورد نیاز برای انجام آزمایش آلبومین:

آزمایش آلبومین نیاز به نمونه خون از ورید بازو دارد.

آیا انجام این آزمایش به آمادگی خاصی نیاز دارد؟

قبل از انجام آزمایش آلبومین،  مصرف هر دارو یا مکمل باید به اطلاع پزشک رسانده شود. برخی از انواع داروها می توانند بر سطح آلبومین تأثیر بگذارند و پزشک می تواند بگوید که آیا لازم است داروها را قبل از آزمایش قطع کنید یا خیر.

اگر فقط آلبومین اندازه گیری می شود، لازم نیست قبل از نمونه گیری ناشتا باشید. هنگامی که آلبومین همراه با آزمایش های دیگر درخواست می شود، ممکن است لازم باشد از خوردن یا نوشیدن هر گونه نوشیدنی به جز آب به مدت 12 ساعت یا بیشتر خودداری کنید.

پیش از آزمایش با پزشک خود مشورت کنید تا آمادگی لازم را پیدا کنید. اگر پزشک هرگونه آمادگی آزمایشی را ذکر کرد، حتماً آن دستورالعمل ها را به دقت دنبال کنید.

نتایج آزمایش آلبومین معمولاً ظرف چند روز در دسترس است.

تفسیر نتایج آزمایش آلبومین:

آلبومین بر حسب گرم در دسی لیتر (g/dL) اندازه گیری می شود.

محدوده مرجع معمولی برای سطوح نرمال آلبومین 3.5 تا 5.5 گرم در دسی لیتر است. محدوده مرجع ممکن است بسته به آزمایشگاه متفاوت باشد، بنابراین مهم است که به گزارش آزمایش خود دقت کنید تا ببینید آیا محدوده متفاوتی درج شده است یا خیر.

سطوح آلبومین که بالاتر یا کمتر از محدوده مرجع هستند ممکن است منعکس کننده یک بیماری باشند. سطوح پایین آلبومین می تواند ناشی از شرایطی باشد که بر عملکرد طبیعی کبد و توانایی سنتز آلبومین تأثیر می گذارد.

آلبومین برای چند هفته در خون باقی می ماند، بنابراین ممکن است مشکلات کوتاه مدت اخیر در سلامت کبد که تولید آلبومین را کاهش می دهد، شناسایی نشود. کاهش سطح آلبومین اغلب با شرایط مزمنی مانند سیروز مرتبط است.

اگرچه آلبومین در کبد تولید می‌شود، سطوح پایین غیرطبیعی آلبومین نیز می‌تواند با بیماری‌های کلیوی، سوء تغذیه، التهاب، عفونت، بیماری تیروئید و مشکلات گوارشی مرتبط باشد. سطوح بالای غیرطبیعی آلبومین اغلب در نتیجه کم آبی بدن اتفاق می‌افتد که ممکن است ناشی از شرایط دیگری مانند اسهال شدید باشد.

پزشکان اغلب نتایج آزمایش آلبومین را در کنار اندازه گیری سایر شاخص های متابولیسم و ​​سلامت کبد و کلیه ها تفسیر می کنند.

اگر سطح آلبومین کمتر از حد طبیعی باشد، ممکن است نشانه یکی از مشکلات زیر باشد:

  • بیماری های کبدی، از جمله سیروز
  • بیماری کلیوی
  • سوء تغذیه
  • عفونت
  • بیماری التهابی روده
  • بیماری تیرویید

سطح آلبومین بالاتر از حد طبیعی ممکن است نشان دهنده کم آبی یا اسهال شدید باشد.

اگر سطح آلبومین در محدوده طبیعی نیست، لزوماً به این معنی نیست که یک بیماری وجود دارد که نیاز به درمان دارد. برخی داروها از جمله استروئیدها، انسولین و هورمون ها می توانند سطح آلبومین را افزایش دهند. برخی داروها، از جمله قرص های ضد بارداری، می توانند سطح آلبومین را کاهش دهند.

شرایط بسیاری وجود دارد که ممکن است پس از انجام آزمایش خون آلبومین، آزمایش‌های بعدی تجویز شود. اگر سطح آلبومین غیرطبیعی بود، ممکن است برای تعیین علت زمینه ای و ایجاد یک تشخیص خاص، آزمایشات بیشتری لازم باشد.

آزمایش آلبومین خون چه تفاوتی با آزمایش آلبومین ادرار دارد؟

آزمایش آلبومین ادرار عمدتاً برای شناسایی مشکلات کلیوی استفاده می شود در حالی که آزمایش خونی آلبومین می تواند مشکلات کبد، کلیه یا سایر سیستم های بدن را تشخیص دهد.

آلبومین پس از تولید در کبد، وارد جریان خون می شود. وقتی کلیه ها به درستی کار می کنند، از ورود آلبومین به ادرار جلوگیری می کنند. به این ترتیب، آزمایش آلبومین ادرار می تواند به دنبال آلبومین در ادرار باشد که می تواند عملکرد غیر طبیعی کلیه را منعکس کند.

آلبومین چه تفاوتی با پری آلبومین دارد؟

آلبومین و پری آلبومین پروتئین هایی هستند که در کبد تولید می شوند. اما پری آلبومین پیش ساز آلبومین نیست، بلکه یک مولکول جداگانه است. در واقع، نام آن transthyretin است.

پری آلبومین عمدتاً به انتقال هورمون های تیروئید و ویتامین A در خون کمک می کند. این ماده تقریباً به اندازه آلبومین در خون دوام نمی آورد، بنابراین سطوح پری آلبومین در پاسخ به تغییرات کوتاه مدت سلامتی سریعتر تغییر می کند. اندازه گیری پری آلبومین اغلب برای کمک به ارزیابی وضعیت تغذیه انجام می شود.

 

منابع:

https://www.testing.com/

https://medlineplus.gov/