ترومبوفلبیت چیست؟
ترومبوفلبیت(thrombophlebitis) وضعیتی است که در آن درد و تورم در ارتباط با لخته شدن خون در یکی از رگها اتفاق میافتد. این لخته ها اغلب در رگ های پاها اتفاق می افتد، اما می تواند در هر وریدی در بدن اتفاق بیفتد.
برای انجام آزمایشات خون تشخیصی ترومبوفلبیت می توانید از امکان نمونه گیری در منزل آزمایشگاه نیکو استفاده کنید.
نام ترومبوفلبیت، به عبارات جزئی زیر تقسیم میشود:
ترومبو-: این از کلمه "ترومبوس" می آید، اصطلاح پزشکی برای لخته خونی که در داخل رگ خونی تشکیل می شود.
-phleb-: رگها.
-itis: التهاب.
ترومبوفلبیت می تواند به یکی از روش های زیر رخ دهد:
لخته شدن قبل از التهاب: این نوع ترومبوفلبیت زمانی رخ می دهد که لخته تشکیل می شود و باعث تحریک داخل رگ خونی می شود. این تحریک منجر به التهاب می شود که در ترومبوفلبیت قابل مشاهده است.
التهاب قبل از لخته شدن خون: در موارد دیگر، التهاب در داخل رگ خونی می تواند لخته را به دیواره داخلی آن رگ متصل کند. این تحریک اغلب با عفونت رخ می دهد.
ترومبوفلبیت اغلب یک مشکل موضعی است، به این معنی که معمولاً فقط یک مکان خاص در بدن را تحت تأثیر قرار می دهد. با این حال، این وضعیت در صورت گسترش بسیار جدی تر می شود. بسته به محل تشکیل لخته اولیه، گاهی اوقات می تواند به شرایط خطرناک و پیچیده مانند ترومبوز ورید عمقی (DVT) یا آمبولی ریوی تبدیل شود.
چرا ترومبوفلبیت رخ می دهد؟
تعدادی از حالت های انعقادی اولیه و ثانویه را می توان با به دست آوردن شرح حال مناسب بیمار و بررسی سیستم ها ارزیابی کرد. در حال حاضر، 60-70٪ از بیماران مبتلا به ترومبوز را می توان دارای ترومبوفیلی ارثی خاص شناسایی کرد. حالت های بیش از حد انعقاد ارثی توسط متخصصان به 5 دسته اصلی تقسیم می شود:
(1) نقص کیفی یا کمی مهارکننده های فاکتور انعقادی،
(2) افزایش سطح یا عملکرد فاکتورهای انعقادی،
(4) نقص سیستم فیبرینولیتیک یا انعقاد خون.
(5) عملکرد پلاکتی تغییر یافته.
ترومبوفیلی های ارثی خاص در ادامه ذکر شده است. در اکثر این بیماریهای ارثی جهشهای ژنی را شناسایی کردهاند که برخی از آنها در تشخیص استفاده میشوند. کمبود پروتئین C به تنهایی بیش از 160 جهش ژنتیکی مرتبط با حالت های بیماری زا دارد.
عیوب کمی/کیفی مهارکننده های فاکتور انعقادی به شرح زیر است:
- کمبود آنتی ترومبین
- کمبود پروتئین C
- کمبود پروتئین S
- کمبود کوفاکتور هپارین II
- کمبود مهارکننده مسیر فاکتور بافتی
- کمبود ترومبومودولین
افزایش سطح/عملکرد فاکتورهای انعقادی به شرح زیر است:
- مقاومت پروتئین C فعال و فاکتور V لیدن
- جهش ژن پروترومبین (G20210A)
- دیس فیبرینوژنمی و هیپرفیبرینوژنمی
- افزایش سطح فاکتورهای انعقادی VII، VIII، IX، XI و XII
هایپرهموسیستئینمی دسته دیگری است.
نقص سیستم فیبرینولیتیک به شرح زیر است:
- نقص در پلاسمینوژن
- فعال کننده پلاسمینوژن بافتی
- مهارکننده فیبرینولیز فعال ترومبین
- نقص در فاکتور سیزده
- نقص در لیپوپروتئین (a)
تغییر در عملکرد پلاکتی به شکل وجود نقص در ماده های زیر است:
- گلیکوپروتئین پلاکتی GPIb-IX
- GPIa-IIa
- GPIIb-IIIa
ترومبوز چه تفاوتی با ترومبوفلبیت دارد؟
بین ترومبوفلبیت و ترومبوز رابطه وجود دارد، اما آنها یکسان نیستند. ترومبوز زمانی است که یک لخته خون در داخل یکی از رگ های خونی تشکیل می شود. ترومبوفلبیت یک فرآیند مرتبط است که گاهی - اما نه همیشه - با ترومبوز اتفاق می افتد.
آیا ترومبوفلبیت انواع مختلفی دارد؟
ترومبوفلبیت ممکن است در هر یک از وریدهای بدن اتفاق بیفتد. با این حال، چندین بیماری نام برده شامل ترومبوفلبیت است که به دلیل خاصی یا در یک مکان خاص اتفاق می افتد.
ترومبوز ورید عمقی (DVT)
DVT زمانی است که یک لخته خون در یک ورید اصلی، معمولاً در یکی از وریدهای پاها اتفاق می افتد. DVT یک بیماری جدی است که نیاز به درمان فوری دارد زیرا می تواند منجر به آمبولی ریه شود که یک اورژانس پزشکی و تهدید کننده زندگی است.
ترومبوفلبیت سطحی
ترومبوفلبیت سطحی در وریدهای کوچکتر (یا شاخه های وریدهای اصلی) در بازوها یا پاها اتفاق می افتد. اینها به ندرت به شدت DVT هستند، اما می تواند نشانه ای باشد که احتمال وقوع DVT وجود دارد. ترومبوفلبیت سطحی همچنین می تواند منجر به سایر شرایط جدی شود.
ترومبوفلبیت مهاجرتی
همانطور که از نام آن پیداست، ترومبوفلبیت مهاجرتی وضعیتی است که یک لخته خون و التهاب مرتبط با آن یک ورید (یا گروهی از وریدها) را تحت تاثیر قرار دهد و سپس به وریدهای دیگری مهاجرت کند (حرکت کند). در برخی موارد، ممکن است همزمان در چندین ورید بدن اتفاق بیفتد. با این کار، لخته خون می تواند از یک ورید کوچک به ورید بزرگتر منتقل شود و فرد را در معرض خطر عوارض جدی تری مانند آمبولی ریه قرار دهد.
ترومبوفلبیت سپتیک
زمانی است که ترومبوفلبیت باعث ایجاد یا به دلیل عفونت می شود. هنگامی که این نوع عفونت اتفاق می افتد، می تواند منجر به شرایط جدی شود.
ترومبوفلبیت سپتیک نیز خطرناک است زیرا ممکن است به این معنی باشد که عفونت در سراسر بدن پخش می شود. این بیماری می تواند باعث سپسیس شود که یک اورژانس پزشکی بسیار کشنده است که نیاز به تشخیص سریع و درمان سریع دارد.
ترومبوفلبیت چه علائمی دارد؟
علائم و نشانه های ترومبوفلبیت سطحی عبارتند از:
- گرما، حساسیت و درد در ناحیه آسیب دیده
- قرمزی و تورم
علائم و نشانه های ترومبوز ورید عمقی عبارتند از:
- درد
- تورم
هنگامی که ورید نزدیک به سطح پوست تحت تأثیر قرار می گیرد، ممکن است یک بند قرمز و سفت را دقیقاً در زیر سطح پوست مشاهده کنید که در لمس حساس است. هنگامی که یک سیاهرگ عمیق در ساق تحت تاثیر قرار می گیرد، ممکن است ساق پا متورم، حساس و دردناک شود.
چه عواملی خطر ابتلا به ترومبوفلبیت را افزایش می دهند؟
- کسانی که برای مدت طولانی غیر فعال هستند، یا به این دلیل که در بیمارستان یا خانه بستری هستند و یا برای مدت طولانی با ماشین یا هواپیما سفر می کنند.
- وریدهای واریسی دارند که علت شایع ترومبوفلبیت سطحی است
- افرادی که برای درمان یک بیماری عروقی ضربان ساز یا کاتتر در ورید مرکزی دارند.
- باردار هستند یا به تازگی زایمان کرده اند
- از قرص های ضد بارداری یا هورمون درمانی استفاده می کنند، که می تواند احتمال لخته شدن خون را افزایش دهد
- سابقه خانوادگی اختلال انعقاد خون
- سابقه ابتلا به ترومبوفلبیت
- سابقه سکته
- سن بیشتر از 60 سال
- اضافه وزن یا چاقی
- افراد مبتلا به سرطان
- افراد سیگاری
ترومبوفلبیت چه عوارضی دارد؟
عوارض ترومبوفلبیت سطحی نادر است. با این حال، در صورت ابتلا به DVT، خطر عوارض جدی افزایش می یابد. عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:
لخته شدن خون در ریه ها (آمبولی ریه). اگر بخشی از یک لخته ورید عمقی کنده شود، میتواند به ریهها برود، جایی که میتواند یک شریان را مسدود کند و به طور جدی تهدید کننده زندگی شود.
درد و تورم پایدار پا: این بیماری که به عنوان سندرم پس از ترومبوفلبیت نیز شناخته می شود، می تواند ماه ها یا سال ها پس از ابتلا به DVT ایجاد شود. درد می تواند ناتوان کننده باشد.
چگونه از ترومبوفلبیت پیشگیری کنیم؟
نشستن در طول یک پرواز طولانی یا ماشین سواری می تواند باعث تورم مچ پا و ساق پا شود و خطر ابتلا به ترومبوفلبیت را افزایش دهد. برای کمک به جلوگیری از لخته شدن خون اقدامات زیر موثر هستند:
- قدم زدن. اگر در حال پرواز یا سوار شدن بر قطار یا اتوبوس هستید، یک ساعت یا بیشتر از راهرو بالا و پایین بروید. اگر در حال رانندگی هستید، هر ساعت یا بیشتر توقف کنید و در اطراف حرکت کنید.
- پاهای خود را به طور منظم حرکت دهید. مچ پاهای خود را خم کنید یا حداقل 10 بار در ساعت پاهای خود را با دقت روی زمین یا زیرپایی جلوی خود فشار دهید.
- برای جلوگیری از کم آبی مایعات غیر الکلی زیاد بنوشید.
چه آزمایشاتی برای تشخیص ترومبوفلبیت انجام می شود؟(با امکان نمونه گیری در منزل)
هنگامی که متخصصان احتمال ترومبوفلبیت یا هر شرایط مرتبط یا مشابه را بررسی می کنند، آزمایش های مختلفی درخواست می کنند. شامل:
پزشک اغلب ناحیه آسیب دیده را با دستان خود لمس می کنند که می تواند به آنها کمک کند علائمی را پیدا کنند. آنها همچنین میتوانند با گوشی پزشکی به نبض، بهویژه نبضهای ساق پا گوش دهند.
چندین آزمایش مختلف ممکن است به تشخیص ترومبوفلبیت کمک کند، از جمله آزمایشهایی که توانایی لخته شدن خون را تجزیه و تحلیل میکنند، شواهدی از لختههای موجود را جستجو میکنند یا میتوانند نشانههای عفونت را پیدا کنند.
تست های تصویربرداری یک راه مهم برای تشخیص ترومبوفلبیت است. سونوگرافی و رادیوگرافی اشعه ایکس نیز رایج هستند.
در موارد نادر، ترومبوفلبیت مهاجرتی می تواند نشانه ای از انواع خاصی از سرطان ها، به ویژه سرطان های شکم باشد. این ممکن است پزشکان را وادار به انجام آزمایش هایی کند که به دنبال آن نوع سرطان ها هستند.
ترومبوفلبیت چگونه درمان می شود؟
انواع مختلفی از داروها می توانند به علائم ترومبوفلبیت کمک کرده و لخته درگیر را برطرف کنند.
از آنجا که ترومبوفلبیت می تواند بسیار دردناک باشد، کنترل آن درد معمولا یکی از اولویت های اصلی است. داروهای مسکن مانند استامینوفن (Tyelonol®) یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن تجویز می شود. اگر درد شدیدتر باشد، پزشکان ممکن است داروهای قوی تری را تجویز کنند.
طبق تعریف، ترومبوفلبیت نشانه وجود حداقل یک لخته خون است. برای جلوگیری از تشکیل لختههای بیشتر، بهویژه لختههایی که ممکن است باعث یک بیماری تهدیدکننده زندگی مانند آمبولی ریه شوند، پزشکان داروهای رقیقکننده خون میدهند.
داروهای ترومبولیتیک که معمولاً به عنوان داروهای لخته شکن شناخته می شوند، به طور فعال لخته های موجود را تجزیه می کنند. اینها ممکن است از طریق IV داده شوند یا مستقیماً با استفاده از کاتترهایی که در رگهای خونی قرار داده شده به لخته منتقل شوند.
در مواردی که ترومبوفلبیت با عفونت همراه باشد، مصرف داروهای آنتی بیوتیک ضروری است. آنتی بیوتیک ها می توانند از گسترش عفونت در سراسر بدن و ایجاد سپسیس جلوگیری کنند.
در موارد نادرتر، جراحی بهترین گزینه برای کمک به درمان ترومبوفلبیت شدید (به ویژه در پاها) است.
منابع: