افزایش پروتئین در خون به چه معناست؟

افزایش غلظت پروتئین در جریان خون در اصطلاح پزشکی هیپرپروتئینمی است. پروتئین خون بالا یک بیماری یا شرایط خاص نیست، اما ممکن است نشان دهنده بیماری باشد.

پروتئین خون بالا به ندرت به خودی خود علائم ایجاد می کند. اما گاهی اوقات در حالی که شما در حال انجام آزمایش خون برای یک مشکل یا علامت جداگانه هستید، آشکار می شود.

داشتن پروتئین بالا در خون به چه معناست؟

مانند نام آن، پروتئین بالا در خون (هیپرپروتئینمی) به این معنی است که سطح پروتئین در پلاسمای خون شما بالاتر از حد طبیعی است. پلاسما قسمت مایع خون شماست. دو پروتئین اصلی خون وجود دارد - آلبومین و گلوبولین:

آلبومین: کبد شما پروتئین آلبومین می سازد. این پروتئین از نشت مایع از رگ های خونی شما جلوگیری می کند. همچنین به آنزیم ها، ویتامین ها و سایر مواد کمک می کند تا در سراسر بدن شما گردش کنند. محدوده طبیعی آلبومین در بزرگسالان 3.5 تا 5.0 گرم در دسی لیتر (g/dl) است.

گلوبولین ها: کبد و سیستم ایمنی شما گلوبولین می سازند. این پروتئین به مبارزه با عفونت ها کمک می کند. محدوده طبیعی گلوبولین در بزرگسالان حدود 2.0 تا 3.5 گرم در دسی لیتر است.

علائم افزایش پروتئین خون چیست؟

پروتئین خون

سطح بالای پروتئین خون علائم خاصی ایجاد نمی کند. نتایج سطوح پروتئین کل، سطح آلبومین و نسبت آلبومین به گلوبولین ها یا نسبت A/G را نشان می دهد. (نسبت طبیعی A/G 0.8 تا 2.0 است.) اگر سطح پروتئین خون شما به طور غیرعادی بالا باشد، پزشک ممکن است آزمایش های بیشتری مانند الکتروفورز پروتئین یا سطح ایمونوگلوبولین کل را درخواست کند.

به طور کلی علائم رایج افزایش پروتئین خون شامل موارد زیر است:

مهم است که پروتئین خون بالا را به موقع تشخیص دهید تا بتوانید اقدامات لازم را برای کاهش وضعیت خود انجام دهید. اگر متوجه شدید که هر یک از شرایط زیر را دارید، آنها را نادیده نگیرید و در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید.

ادم: تورم، به ویژه در اندام ها، می تواند به دلیل عدم تعادل در توزیع مایع رخ دهد.

خستگی: سطوح بالای پروتئین خون ممکن است موجب احساس خستگی شود.

کاهش وزن غیرقابل توضیح: کاهش وزن سریع بدون دلیل مشخص می تواند نشانه ای از افزایش پروتئین خون باشد.

کم آبی: پروتئین بیش از حد در خون ممکن است منجر به کم آبی بدن شود، زیرا بدن تلاش می کند سطح مایعات را متعادل کند.

دشواری در تنفس: در موارد شدید، مشکلات تنفسی ممکن است به دلیل تجمع مایع در ریه ها ایجاد شود.

عفونت های مکرر: ضعف سیستم ایمنی می تواند ناشی از پروتئین خون بالا باشد که منجر به افزایش حساسیت به عفونت ها می شود.

آیا افزایش پروتئین در خون نگران کننده است؟

خیر. نتیجه آزمایش شما لزوماً به این معنی نیست که شما یک بیماری جدی دارید. اگر سطح پروتئین خون شما به طور غیرمعمول بالا باشد، ممکن است پزشک برای دریافت اطلاعات بیشتر آزمایش های خون بیشتری را تجویز کند. آنها همچنین توضیح خواهند داد که چه چیزی ممکن است باعث افزایش سطح پروتئین خون شود و چه آزمایش‌های دیگری را برای شناسایی شرایط زمینه‌ای تجویز می‌کنند.

علت افزایش پروتئین خون چیست؟

سطح بالای پروتئین خون با چندین بیماری و مشکلات مرتبط است:

  • کم آبی بدن
  • التهاب مزمن (طولانی مدت) یا اختلالات التهابی.
  • هپاتیت B
  • هپاتیت C
  • HIV/AIDS
  • سرطان های خون مانند مولتیپل میلوما یا انواع خاصی از لنفوم.
  • بیماری شدید کبدی یا کلیوی.

سایر علل احتمالی پروتئین خون بالا عبارتند از:

  • آمیلوئیدوز (تجمع پروتئین های غیر طبیعی در اندام های شما)
  • گاموپاتی مونوکلونال با اهمیت نامشخص (MGUS)
  • مولتیپل میلوما

باید توجه داشت که رژیم غذایی با پروتئین بالا باعث افزایش پروتئین خون نمی شود.

افزایش پروتئین خون یک بیماری یا شرایط خاص نیست. این معمولاً یک یافته آزمایشگاهی است که در حین ارزیابی وضعیت یا علامت دیگری کشف نشده است. به عنوان مثال، پروتئین خون بالا در افرادی که کم آب مینوشند یافت می شود. با این حال، مشکل واقعی این است که پلاسمای خون در واقع غلظت بیشتری دارد.

پروتئین های خاصی در خون ممکن است به دلیل مبارزه بدن با عفونت یا برخی التهابات دیگر افزایش یابد. افراد مبتلا به برخی بیماری های مغز استخوان، مانند مولتیپل میلوما، ممکن است قبل از بروز علائم دیگر، سطح پروتئین خون بالایی داشته باشند.

نقش پروتئین ها در بدن چیست؟

پروتئین ها مولکول های بزرگ و پیچیده ای هستند که برای عملکرد تمام سلول ها و بافت ها حیاتی هستند. آنها در بسیاری از نقاط بدن شما ساخته می شوند و در خون گردش می کنند.

پروتئین ها اشکال مختلفی مانند آلبومین، آنتی بادی ها و آنزیم ها دارند و عملکردهای مختلفی دارند، از جمله:

  • کمک به مبارزه با بیماری
  • تنظیم عملکردهای بدن.
  • عضله سازی.
  • انتقال دارو و سایر مواد در سراسر بدن.

افزایش پروتئین در خون چگونه تشخیص داده می شود؟

آزمایش پروتئین کل می تواند تعیین کند که آیا پروتئین خون شما بالا است یا خیر. سایر آزمایش‌های اختصاصی‌تر، از جمله الکتروفورز پروتئین سرم (SPEP)، می‌توانند به تعیین منبع دقیق مانند کبد یا مغز استخوان کمک کنند. این آزمایش‌ها همچنین می‌توانند نوع پروتئین خاصی را که در سطوح بالای پروتئین خون دخیل هستند، شناسایی کنند. در صورتی که پزشک مشکوک به بیماری مغز استخوان باشد، ممکن است آزمایش SPEP را درخواست بدهد.

منابع:

https://www.bajajallianz.com/

https://www.proteinatlas.org/