ویروس زیکا (Zika virus) یک بیماری قابل انتقال است که از طریق نیش پشه منتقل می شود و در دوران بارداری از مادر به نوزاد منتقل می شود. در حالی که بیشتر عفونت ها علائم کمی دارند، اما این بیماری می تواند باعث نقص مادرزادی نادری شود که به نام میکروسفالی شناخته می شود، که در آن نوزادی با سر کوچک غیر طبیعی متولد می شود. از آنجایی که هیچ واکسن یا درمانی برای زیکا وجود ندارد، بهترین راه برای جلوگیری از عفونت محافظت از خود در برابر نیش پشه است.
علائم زیکا عمدتاً خفیف است و از هر 5 فرد آلوده تنها یک نفر علائم بیماری را نشان می دهد. بستری شدن در بیمارستان با این عفونت نادر است. زیکا از طریق آزمایش چکاپ خون قابل تشخیص است.
در حال حاضر هیچ واکسن یا درمان ضد ویروسی برای زیکا وجود ندارد.
زیکا چیست؟
زیکا یک بیماری عفونی است که توسط ویروس ایجاد می شود. این ویروس توسط پشه های آلوده، از جمله گونه های Aedes aegypti و Aedes albopictus که در سراسر قاره آمریکا یافت می شوند، منتقل می شود.
این عفونت (گاهی اوقات تب زیکا نامیده می شود) معمولاً خفیف است و خود به خود از بین می رود. با این حال، تأثیر ویروس به طور قابل توجهی در زنان باردار و جنین آنها دیده شده است.
زیکا در بارداری چه تاثیراتی ایجاد می کند؟
افرادی که باردار هستند یا قصد باردار شدن دارند، اگر به مناطق پر خطر سفر کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس زیکا هستند. در حالی که مشخص نیست بارداری به خودی خود آسیب پذیری در برابر ویروس را افزایش می دهد، زیکا می تواند از جفت عبور کرده و جنین را تحت تاثیر قرار دهد. با در نظر گرفتن این موضوع، افراد باردار باید سفر به مناطقی که شیوع زیکا در آنها شیوع دارد را به تاخیر بیندازند. به همین ترتیب، کسانی که قصد بارداری دارند باید با متخصص زنان و زایمان خود در مورد سفر احتمالی به مناطق مبتلا به زیکا صحبت کنند.
کسانی که اخیراً به مناطقی سفر کردهاند که مبتلا به ویروس زیکا هستند و علائمی از خود نشان میدهند، باید هشت هفته صبر کنند تا باردار شوند.
اگر باردار هستید و به زیکا مبتلا هستید، این ویروس می تواند جنین را نیز آلوده کرده و در رشد آن اختلال ایجاد کند. حدود 5 درصد (1 در 20) از نوزادانی که از فردی مبتلا به زیکا متولد می شوند، مشکلات مادرزادی دارند، از جمله:
- سر کوچکتر از حد متوسط (میکروسفالی). میکروسفالی می تواند به این معنی باشد که مغز کودک شما به درستی رشد نکرده است.
- سندرم مادرزادی زیکا. این سندروم ترکیبی از بیماری های هنگام تولد است، از جمله میکروسفالی شدید، جمجمه تا حدی فرو ریخته، کاهش مقدار بافت مغز، آسیب چشم، مشکلات مفصلی و تونوس ماهیچه ای بیش از حد (هیپرتونی).
- رشد نامناسب مغز که شامل نقص لوله عصبی، عدم وجود چینخوردگی در مغز (مغز صاف یا لیسنسفالی)، هیدروسفالی، از دست رفتن ساختارهای مغز، آتروفی مغز و سایر مسائل است.
- فلج مغزی. فلج مغزی بر هماهنگی و توانایی برای کنترل عضلات تأثیر می گذارد.
- مشکلات بینایی یا شنوایی.
- وزن کم هنگام تولد.
علائم زیکا چیست؟
از هر 5 نفر مبتلا به زیکا فقط 1 نفر دارای علائمی هستند که عبارتند از:
- تب.
- سردرد.
- درد مفاصل.
- قرمزی در سفیدی چشم
- راش ترکیبی از نواحی قرمز برجسته و صاف پوست (ماکولوپاپولار) است که میتواند خارش داشته باشد.
چه چیزی باعث زیکا می شود؟
نوعی از فلاوی ویروس (RNA ویروس که معمولاً توسط پشه ها پخش می شود) باعث عفونت زیکا می شود. ویروس هایی که باعث تب دنگی و عفونت نیل غربی می شوند نیز از انواع فلاوی ویروس هستند.
ویروس زیکا چگونه پخش می شود؟
ویروس زیکا می تواند به طرق مختلفی منتشر شود، از جمله:
پشه ها رایج ترین راه برای ابتلا به زیکا از طریق نیش پشه است. این پشه ها را در بسیاری از نقاط جهان، از جمله ایالات متحده، پیدا می شوند، این پشه ها زمانی که فردی آلوده را نیش می زنند و سپس شخص دیگری را نیش می زنند، زیکا را پخش می کنند.
فرد باردار به جنین: اگر باردار هستید و عفونت زیکا دارید، عفونت می تواند از طریق جفت به جنین منتقل شود. زیکا می تواند باعث شود فرزند شما با مشکلات مادرزادی مانند میکروسفالی متولد شود.
تماس جنسی. ویروس زیکا میتواند هفتهها تا ماهها پس از عفونت در مایعات بدن مانند مایع منی باقی بماند، حتی اگر علائمی نداشته باشید یا علائم شما از بین رفته باشد. می تواند از طریق رابطه جنسی دهانی، مقعدی یا واژینال به افراد دیگر سرایت کند.
تزریق خون. مقامات بهداشتی در گذشته از انتقال زیکا از طریق انتقال خون در برزیل و فرانسه خبر داده اند.
افراد مبتلا به زیکا تا چه زمانی ناقل ویروس هستند؟
برخی مطالعات نشان میدهند که افراد مبتلا به زیکا تا شش هفته پس از شروع علائم، میتوانند زیکا را از طریق رابطه جنسی منتقل کنند. از آنجایی که میتوانند بدون علائم زیکا داشته باشند، CDC توصیه میکند از کاندوم در حین رابطه جنسی استفاده شود.
زیکا چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک با جستجوی علائم ویروس در آزمایش چکاپ خون یا ادرار زیکا را تشخیص می دهد. پزشک معمولاً فقط در صورتی فرد را برای زیکا آزمایش چکاپ خون میکند که به مکانی با خطر ابتلا به زیکا رفته باشد و علائم داشته باشد.
ویروس زیکا چگونه درمان می شود؟
هیچ داروی خاصی برای درمان یا معالجه زیکا وجود ندارد. پزشک میتواند به شما در مدیریت علائم کمک کند و به شما بگوید چگونه از انتشار ویروس به دیگران جلوگیری کنید. اگر باردار هستید و آزمایش چکاپ خون زیکا مثبت است، پزشک به شما کمک می کند علائم خود را با خیال راحت مدیریت کنید.
چگونه علائم زیکا را مدیریت کنم؟
شما می توانید اکثر علائم زیکا را در خانه با داروهای بدون نسخه (OTC) مانند استامینوفن (Tylenol®) مدیریت کنید. آسپرین یا NSAIDs (مانند Advil®، Motrin® یا Aleve®) مصرف نکنید، مگر اینکه پزشک بگوید مشکلی ندارد. سایر بیماری ها با علائمی مشابه زیکا خطر خونریزی با این داروها را دارند. اگر به جای زیکا یکی از این بیماری های مشابه آن مانند تب زرد یا تب دنگی را دارید، مصرف آسپرین یا NSAIDS می تواند شما را در معرض خطر خونریزی شدید قرار دهد.
چگونه می توان از ابتلا به ویروس زیکا جلوگیری کرد؟
بهترین راه برای محافظت از خود سفر نکردن به کشورهایی است که شیوع زیکا در آنها اتفاق می افتد، پس مهمترین نکته این است که قرار گرفتن در معرض خطر را محدود کنید. اگر باید به منطقه آسیب دیده سفر کنید، با انجام این اقدامات از نیش پشه جلوگیری کنید:
برای محدود کردن قرار گرفتن در معرض پوست، پیراهن های آستین بلند و شلوارهای بلند بپوشید.
تا آنجا که ممکن است در داخل خانه در اتاق های دارای تهویه مطبوع بمانید.
از پشه بند استفاده کنید.
عوارض زیکا چیست؟
تعداد کمی از افراد مبتلا به زیکا (حدود 2 نفر از هر 10000) به سندرم گیلن باره (GBS) مبتلا می شوند، یک اختلال خود ایمنی که می تواند باعث ضعف و فلج شود. اکثر افراد در عرض چند هفته تا چند ماه از GBS بهبود می یابند.
منابع:
https://www.hopkinsmedicine.org/