چه کسانی باید دوز چهارم واکسن کرونا را دریافت کنند؟

محققان دومین تقویت کننده واکسن کرونا را برای افراد 50 ساله و بالاتر تأیید کرده است که می تواند 4 ماه پس از اولین تقویت کننده تجویز شود. آزمایشهای انجام شده در اسرائیل نشان‌ میدهد که دوز چهارم واکسن کرونا سطح آنتی‌ بادی را افزایش میدهد. اما محافظت کمی در برابر عفونت ابتلا به ویروس کرونا ایجاد میکند. این مقاله در قسمت خونگیری در منزل آزمایشگاه نیکو پاسداران تهیه شده است.

این مطالعه نشان میدهد که واکسنهای فعلی پس از سومین نوبت سبب ایجاد “سقف ایمنی” در بدن میشوند. دوز سوم از اهمیت بسزایی برخوردار بوده است. دوزهای بیشتر احتمالاً فقط ایمنی از دست رفته را در طول زمان بهبود میبخشد.

با این حال، دوز چهارم واکسن کرونا میتواند برای افرادی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به بیماری شدید هستند، مفید باشد. چندین کشور، از جمله اسرائیل، شیلی و سوئد، دوز چهارم را به افراد مسن و سایر گروه‌ های پرخطر تزریق کرده اند.

با توجه به اینکه انواع جدید کرونا BA4 و BA5 در کشور در حال گسترش است، تزریق دوز چهارم در اولویت قرار گرفته است و به همه توصیه میشود تا هر چه سریعتر واکسیناسیون خود را کامل کنند.

تقویت کننده واکسن کرونا چیست؟

واکسن کرونا

واکسن تقویت کننده کرونا یک دوز اضافی از واکسن است که پس از شروع کاهش محافظت ارائه شده توسط واکسن اصلی در طول زمان، تزریق میشود. تقویت کننده به افراد کمک می کند تا محافظت بیشتری در برابر بیماری شدید کروناویروس داشته باشند. افرادی که دوز چهارم واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند، دو برابر کمتر از دیگران به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند. همچنین، شدت بیماری در میان افرادی که دوز چهارم واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند، چهار برابر کمتر از افرادی است که این دوز از واکسن را دریافت نکرده‌اند.

چه کسانی باید دوز تقویتی واکسن کرونا را دریافت کنند؟

تقویت کننده اول: طبق دستور CDC، همه افراد 5 سال و بالاتر در صورت واجد شرایط بودن باید یک تقویت کننده دریافت کنند.

تقویت کننده دوم: بزرگسالان 50 سال و بالاتر، و 12 سال به بالایی که دچار نقص ایمنی متوسط ​​یا شدید هستند.

در ایران توصیه شده که تمامی افرادی که ۶ ماه از آخرین واکسن آنها می‌گذرد باید نسبت به تزریق دوز چهارم اقدام کنند.

کدام واکسن برای دوز چهارم مناسب است؟

واکسن کرونا

۸۰ درصد سبد واکسیناسیون در ایران سهم سینوفارم است و بیشتر افراد در ایران واکسن سینوفارم زده‌اند که واکسن غیرفعال است، تحقیقات نشان می‌دهد دوز تقویت کننده اگر واکسن نوترکیب باشد؛ ایمنی بیشتری ایجاد می‌کند. واکسن‌های پاستوکووک، اسپایکوژن و کوورازی، واکسن‌های پروتئینی هستند که برای دوز چهارم توصیه می‌شوند. چنانچه این واکسن‌ها در دسترس نبودند پیشنهاد متخصصان تزریق واکسن آسترازنکاست و اگر هیچ‌کدام از این واکسن‌ها در دسترس نبودند پیشنهاد می‌شود واکسن مشابه ۳ دوز قبلی تزریق شود.

آیا کودکان هم باید دوز تقویتی را دریافت کنند؟

بله، CDC توصیه می کند که کودکان و نوجوانان 5 ساله و بالاتر، یک تقویت کننده دریافت کنند. از آنجایی که واکسن فایزر در حال حاضر تنها واکسن مجاز برای افراد زیر 18 سال است، کودکان 5 سال و بالاتر باید پنج ماه پس از دومین واکسن فایزر، یک تقویت کننده را دریافت کنند.

کودکان بالاتر از 5 سال و کسانی که دارای شرایط پزشکی خاص مرتبط با سرکوب سیستم ایمنی هستند، می توانند دوز اضافی را 28 روز پس از دوز دوم دریافت کنند.

عوارض جانبی دوز تقویت کننده کرونا چیست؟

پس از واکسینه شدن برای کرونا، ممکن است برخی علائم موقتی را تجربه کنید، مانند تورم در محل تزریق واکسن. ممکن است برای یک یا دو روز تب داشته باشید و بدن درد، سردرد و خستگی را تجربه کنید. لرز، غدد لنفاوی متورم نیز ممکن است رخ دهد.

این علائم به این معنی نیست که شما بیمار هستید. آنها نشان می دهند که سیستم ایمنی بدن شما در حال واکنش به تزریقات و ایجاد محافظت در برابر ویروس کرونا است.

تفاوت بین دوز تقویت کننده و دوز اضافی چیست؟

تقویت کننده زمانی داده می شود که فردی واکسن های خود را تکمیل کند و محافظت در برابر ویروس به مرور زمان کاهش یافته است.

دوز اضافی برای افرادی با سیستم ایمنی ضعیف تا شدید تجویز می شود. این دوز اضافی برای بهبود پاسخ افراد دچار نقص ایمنی به واکسن های اولیه آنها در نظر گرفته شده است.

چه کسانی باید دوز اضافی واکسن کرونا دریافت کنند؟

همانطور که گفته شد در ایران توصیه شده که تمامی افرادی که ۶ ماه از آخرین واکسن آنها می‌گذرد باید نسبت به تزریق دوز چهارم اقدام کنند. اما توصیه میشود افراد زیر حتما دوز چهارم را تزریق کنند.

  • کسانی که تحت درمان فعال سرطان برای تومورها یا سرطان های خون هستند.
  • پیوند عضو دریافت کرده اند و برای سرکوب سیستم ایمنی دارو مصرف می کنند.
  • طی دو سال گذشته پیوند سلول های بنیادی دریافت کرده اید یا برای سرکوب سیستم ایمنی دارو مصرف می کنید.
  • افراد با نقص ایمنی اولیه متوسط ​​یا شدید
  • افراد مبتلا به HIV
  • افرادی که از داروهایی مانند استروئید ها با دوز بالا یا سایر داروها استفاده می کنند که ممکن است باعث سرکوب شدید سیستم ایمنی شود.

 

منابع:

https://www.nhs.uk/

https://www.hopkinsmedicine.org/

https://www.khabaronline.ir/