پزشکان برجسته و محققان پزشکی در هند گزارش هایی از یک عفونت شایع، نسبتاً خفیف و ویروسی که کودکان را مبتلا می کند را داده اند، آنها ویروس جدید را با عنوان آنفولانزای گوجه فرنگی معرفی کرده داند. این عفونت اولین بار در هند در ایالت کرالا در کودکان کمتر از پنج سال ظاهر شده است. با توجه به شیوع این بیماری، پزشکان ما، در دقیقترین آزمایشگاه تهران تصمیم گرفتند مقاله ای برای روبررسی این انفولانزا منتشر کنند که در ادامه می خوانید.
آنفولانزای ویروسی نام خود را از تاول های قرمز گوجه مانندی گرفته است که در سراسر بدن فرد مبتلا پخش می شود. به طور کلی کودکان بین یک تا پنج سال و حتی بزرگسالانی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند را هدف قرار می دهد. اگرچه بسیار مسری است، اما تاکنون هیچ مورد مرگ و میر مربوط به آنفولانزای گوجه فرنگی گزارش نشده است.
در حالی که جامعه جهانی در تلاش است تا با عفونتهای 19COVID- و وجود نامحسوس عفونتهای آبله میمون زندگی کند، ویروس جدید آنفولانزای گوجهفرنگی موج جدیدی از اضطراب بهویژه برای کودکان ایجاد کرده است. آنفولانزای گوجه فرنگی یک بیماری ویروسی است که با جوش، تاول یا زخم در دهان شروع می شود.
ایالت های جنوبی هند تاکنون بیش از صد مورد را گزارش کرده اند و همه کودکان زیر پنج سال سن دارند. طبق گفته پزشکان، در دو سال گذشته، همه در فضاهای بسته و دور از عفونت و به شکل نسبتا ایزوله ای زندگی میکردند. اکنون با سهولت محدودیت ها و عادی شدن نسبی زندگی، مردم نسبت به برخی عفونت ها حساس شده اند. در مورد آنفولانزای گوجه فرنگی هم همینطور است. با بازگشایی مدارس، قرار گرفتن در معرض محیط بیرون، امکان شیوع عفونت ها در کودکان افزایش یافته است.
دکتر علیرضا ناجی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به اینکه آنفلوانزای گوجهفرنگی یا تب گوجهفرنگی، عفونتی ویروسی است، اظهار کرد: این بیماری تهدید کننده زندگی نیست و بیماری شایعی در کودکان است. او با اشاره به نشانههای ابتلا به آنفلوانزای گوجهفرنگی خاطرنشان کرد: در این بیماری بثورات دایرهای شکلی روی بدن ایجاد میشود، تب، درد مفاصل و گاها اسهال نیز از نشانههای ابتلا به این بیماری است.
دکتر ناجی افزود: آنفلوانزای گوجهفرنگی معمولا با نام HFMD که به معنای بیماری دهان، دست و پا نامیده میشود نیز معروف است، عامل این بیماری نوعی انترو ویروس که اساسا از طریق گوارشی و همچنین تنفس منتقل میشود. تصور میشود آنفلوانزای گوجه فرنگی توسط ویروس کوکسای 16A- و 6A- ایجاد شده باشد.
وی با تاکید بر اینکه تعداد عفونتهای ویروسی که کودکان به آن مبتلا میشوند بسیار زیاد است و نمیتوان همه این ویروسها را در دقیقترین آزمایشگاه مورد بررسی قرار داد عنوان کرد: در سالهای اخیر با توجه به تاثیر بیماریهای همهگیر تعداد آزمایشات انجام شده در دقیقترین آزمایشگاههای ویروس شناسی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه با اشاره به این که بیماری آنفلوانزای گوجه فرنگی به راحتی قابل شناسایی است، گفت: عفونتهای ایجاد شده ناشی از این ویروس میتواند باعث بروز برخی علامتهای عصبی شود، بنابراین عفونت مغزی نیز ممکن است در مبتلایان بهوجود بیاید.
رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه با بیان اینکه بثورات گوجهفرنگی معمولا روی زبان، لثهها، داخل گونه، کف دست و پا ایجاد میشود، و در برخی افراد این نشانهها زیر ناخن بروز میکند. این بیماری در ۹۹ درصد مبتلایان، بیماری خودبهخود برطرف میشود.
آنفلونزای گوجه فرنگی چگونه منتقل می شود؟
انتقال آنفولانزای گوجه فرنگی از طریق تماس نزدیک و سطوح انجام می شود همچنین ممکن است که این بیماری از طریق تماس با لباس، رختخواب، حوله، ملحفه، اسباب بازی،کتاب یا سایر سطوح در تماس با فرد آلوده، سرایت میکند.
آنفلونزای گوجه فرنگی چه علائمی را ایجاد می کند؟
آنفولانزای گوجه فرنگی یک بیماری عفونی خود محدود شونده است و علائم و نشانه های آن پس از چند روز برطرف می شود. هنگامی که تشخیص داده می شود، در ابتدا علائم شامل تب خفیف، از دست دادن اشتها، بی حالی و گاهی اوقات گلودرد است. پس از تب، لکه های قرمز کوچک ظاهر می شود که به تاول و سپس به زخم تبدیل می شود. برخی موارد نیز استفراغ، حالت تهوع، خستگی، اسهال و کم آبی بدن را گزارش می کنند. به والدین توصیه می شود در صورتی که کودک دارای علامت است با پزشک مشورت کنند. از آنجایی که عفونت می تواند به سرعت گسترش یابد، فرد مبتلا باید تا زمان تایید در انزوا بماند.
به طور کلی علائم اولیه مشاهده شده در کودکان مبتلا به آنفولانزای گوجه فرنگی عبارتند از:
- تب بالا
- بثورات پوستی
- درد در مفاصل
برعلاوه مانند سایر عفونت های ویروسی، علائم زیر نیز در کودکان مشاهده می شود:
- تهوع، استفراغ
- کم آبی بدن
- تورم بدن
- دردفاصل
- خستگی
- اسهال
علائم معمولاً طی هفت تا ده روز کاهش می یابد. مبتلایان باید بین پنج تا هفت روز قرنطینه را رعایت کنند.
تاول های آنفلونزای گوجه فرنگی اغلب با بثورات آبله مرغان اشتباه گرفته می شود. با این تفاوت که تاول آبله مرغان در کف دست و پا ایجاد نمی شود. اما، فرد مبتلا به آنفولانزای گوجه فرنگی ممکن است کف دست و پاهایش تاول بزند.
آنفلونزای گوجه فرنگی چگونه درمان می شود؟
در حال حاضر، هیچ دارو یا واکسن خاصی برای آنفولانزای گوجه فرنگی در دسترس نیست. توصیه می شود در فرد مبتلا در قرنطینه بماند، استراحت کند، مایعات فراوان مصرف کند و برای تسکین سوزش و بثورات، میتوان از یک حوله گرم استفاده کند. درمان حمایتی به شکل لوسیون کالامین موضعی برای تاولها، پاراستامول یا استامینوفن برای درد، داروهای ضد حساسیت برای خارش و ژلهای موضعی دهان برای زخمهای دهان تجویز میشود.
باید مراقب بود تا از دستکاری وخراشیدگی تاول ها جلوگیری شود. و اجازه داد تاول ها خود به خود فروکش کنند.
کودک می تواند در آب گرم حمام کند تا سوزش پوست از بین برود. استفاده از لوسیون تسکین دهنده پوست نیز ممکن است کمک کننده باشد.
تا زمانی که علائم ادامه دارد کودک باید استراحت کند تا تب برطرف شود و تاول ها بهبود پیدا کنند.
اقدامات احتیاطی و پیشگیری از آنفلونزای گوجه فرنگی چه مواردی هستند؟
اگرچه آنفولانزای گوجه فرنگی یک بیماری تهدید کننده زندگی نیست، اما نظارت دقیق بر آن و انجام اقدامات مناسب برای جلوگیری از خارج از کنترل شدن وضعیت بسیار مهم است. پزشکان به والدین توصیه می کنند که وحشت نکنند و از آنها خواستند که با شروع علائم، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنند. آنفولانزای گوجه فرنگی تا حد زیادی قابل پیشگیری است، بنابراین مراقبت های بهداشتی ضروری است. همچنین کودکان آلوده نباید سطوح را لمس کنند و از تماس نزدیک با سایر کودکان سالم خودداری کنند. با آموزش اقدامات پیشگیرانه، به کودکان آلوده توصیه میشود حتی اشتراکگذاری اسباببازیها، لباسها، غذا یا سایر اقلام با سایر کودکان غیر آلوده، را محدود کنند. حفظ بهداشت مناسب و رعایت دستورالعمل های پیشگیرانه برای ایمنی همه توصیه می شود.
منابع:
ایسنا
https://health.economictimes.indiatimes.com/
https://www.everydayhealth.com/