کیست های تخمدان (Ovarian cysts) حفره هایی پر از مایع یا نیمه جامد در داخل یا روی یکی از تخمدان ها هستند. کیست های تخمدان نسبتا رایج هستند، به خصوص در دوران باروری. در بیشتر مواقع مشکلی ایجاد نمی کنند. شما ممکن است هر ماه حضور یک کیست را به عنوان بخشی از چرخه قاعدگی خود داشته باشید ولی هرگز تشخیص داده نشود.
تخمدان ها اندام های کوچکی در لگن هستند که سلول های تخمک را نگه می دارند و هورمون هایی مانند استروژن و پروژسترون را می سازند.
کیست های تخمدان انواع مختلفی دارند که اکثر آنها بدون درد و بی ضرر (خوش خیم) هستند. معمولاً کیست تخمدان علائمی ایجاد نمی کند.
به ندرت، کیست تخمدان می تواند عوارضی ایجاد کند. برنامه ریزی منظم برای معاینات لگنی و مشاوره با پزشک معالج در مورد علائمی که ممکن است تجربه کنید، می تواند به جلوگیری از هر گونه مشکل با کیست کمک کند.
این مقاله در آزمایشگاه تشخیص سرطان سینه (نیکو) تهیه شده است.
انواع کیست تخمدان چیست؟
اکثر کیست های تخمدان کیست های عملکردی هستند. آنها در پاسخ به تغییرات بدن در طول چرخه قاعدگی شکل می گیرند. به ندرت، کیست های تخمدان به دلایل غیرمرتبط با قاعدگی ایجاد می شوند.
کیست های عملکردی تخمدان چه نوع کیست هایی هستند؟
کیست های عملکردی شایع ترین نوع کیست تخمدان هستند و با بیماری مرتبط نیستند. آنها در نتیجه تخمک گذاری (آزاد شدن تخمک از تخمدان) رخ می دهند. این کیستها میتواند نشانهای از عملکرد تخمدانها باشد. کیستهای عملکردی معمولاً در طول زمان، معمولاً در عرض 60 روز، بدون درمان خاصی کوچک میشوند.
کیست های فولیکولی چه نوع کیست هایی هستند؟
یک کیسه کوچک در تخمدان، به نام فولیکول، هر ماه یک تخمک را به عنوان بخشی از چرخه قاعدگی آزاد می کند. کیست فولیکولار زمانی تشکیل می شود که فولیکول تخمک را آزاد نکند. در عوض، فولیکول با مایع پر می شود و بزرگتر می شود.
کیست های جسم زرد چه نوع کیست هایی هستند؟
پس از اینکه فولیکول تخمک را آزاد می کند، گروهی از سلول های تولید کننده هورمون به نام جسم زرد را تشکیل می دهد. کیست جسم زرد زمانی تشکیل می شود که مایع در جسم زرد جمع می شود و باعث رشد آن می شود.
گاهی اوقات، کیست های عملکردی را کیست ساده می نامند.
سایر کیست ها:
همه کیست های تخمدان در پاسخ به چرخه قاعدگی ایجاد نمی شوند. آنها همیشه نشانه بیماری نیستند، اما گاهی ممکن است پزشک بخواهد آنها را تحت نظر داشته باشد تا مطمئن شود که عوارضی ایجاد نمی کنند. این کیست ها عبارتند از:
- سیستادنوما. این کیست ها روی سطح تخمدان تشکیل می شوند. آنها را می توان با مایعی رقیق و آبکی یا غلیظ تر و مخاطی پر کرد.
- کیست های درموئید (تراتوم). کیست های درموئید از سلول هایی تشکیل شده اند که انواع بافت های بدن انسان از پوست، مو، دندان و حتی بافت مغز را تشکیل می دهند.
- آندومتریوم. این کیست ها با بافت آندومتر پر می شوند، همان بافتی که هر ماه در طول قاعدگی خونریزی می کنید.
- سرطان تخمدان. بر خلاف شرایط فوق، کیست های سرطانی تخمدان (تومورها) توده های جامد سلول های سرطانی هستند.
ابتلا به کیست تخمدان چه علائمی دارد؟
اغلب اوقات، کیست تخمدان هیچ علامتی ایجاد نمی کند. با این حال، اگر کیست رشد کند، علائم می تواند ظاهر شود. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نفخ یا تورم شکم
- حرکات روده دردناک
- درد لگن قبل یا در طول سیکل قاعدگی
- مقاربت دردناک
- درد در قسمت پایین کمر یا ران
- حساسیت سینه
- تهوع و استفراغ
علائمی که مداوم هستند می تواند نشان دهنده وضعیتی به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد. سندرم تخمدان پلی کیستیک وضعیتی است که باعث پریودهای نامنظم و سایر مشکلات مرتبط با هورمون از جمله چاقی و ناباروری می شود. سایر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارتند از هیرسوتیسم (افزایش رشد موهای بدن) و مشکل در کاهش وزن.
کیست تخمدان ترکیده چه علائمی ایجاد می کند؟
علائم شدید می تواند نشان دهنده پیچ خوردگی تخمدان یا پارگی کیست باشد. این شامل:
- درد شدید یا تیز لگن
- تب
- غش یا سرگیجه
- تنفس سریع و پی در پی
هر دو عارضه نادر هستند، اما در صورت عدم درمان به موقع می توانند عواقب جدی داشته باشند.
کیست تخمدان بیشتر در چه کسانی بروز می کند؟
عوامل زیر احتمال بروز کیست های تخمدانی را افزایش می دهد:
- سن: کیست تخمدان در دوران باروری و پیش از یائسگی شایع تر است.
- بارداری: احتمال تشکیل و باقی ماندن کیست در دوران بارداری بیشتر است.
- سابقه کیست تخمدان: اگر قبلاً به کیست تخمدان مبتلا شده اید، احتمال ابتلا به کیست تخمدان بیشتر است.
- شرایط پزشکی فعلی: در صورت داشتن موارد زیر احتمال ابتلا به کیست تخمدان در موارد زیر وجود دارد: اندومتریوز، مشکلات هورمونی یا اگر داروهایی برای کمک به تخمک گذاری مصرف می کنید، مانند کلومیفن
چه عواملی باعث ایجاد کیست تخمدان می شود؟
تخمک گذاری علت اصلی کیست تخمدان است. علل دیگر عبارتند از:
تولید غیر طبیعی سلول ها: این امر می تواند باعث ایجاد کیست هایی مانند درموئید و سیستادنوما شود.
اندومتریوز: این کیست ها اغلب در مراحل پیشرفته اندومتریوز روی تخمدان ایجاد می شوند.
بیماری التهابی لگن (PID). عفونتهای شدید لگن میتواند به تخمدانها سرایت کند و باعث ایجاد کیست شود.
عوارض کیست تخمدان چیست؟
کیست سرطانی: کیست های تخمدانی که بعد از یائسگی ایجاد می شوند، بیشتر از کیست هایی که قبل از یائسگی ایجاد می شوند، سرطانی هستند.
کیست تخمدان پاره شده: کیست های عملکردی معمولا بدون ایجاد علائم پاره می شوند. اما گاهی اوقات، پارگی کیست می تواند باعث درد شدید و تورم در شکم شود. هر چه بزرگتر باشد، احتمال پارگی آن بیشتر است.
پیچ خوردگی تخمدان: کیست ها می توانند به قدری بزرگ شوند که شکل تخمدان شما را مخدوش کنند و احتمال پیچ خوردن آن را افزایش دهند. پیچش می تواند از جریان خون به تخمدان جلوگیری کند و باعث مرگ تخمدان شود. درد شدید، تهوع و استفراغ همگی از علائم پیچ خوردگی تخمدان هستند.
کیست تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان ابتدا بارداری را به عنوان علت علائم رد می کند. سپس، ممکن است از آزمایشهای زیر برای تشخیص کیست تخمدان استفاده کنند:
معاینه لگن: پزشک داخل لگن را برای هر گونه توده یا تغییر بررسی می کند.
اولتراسوند: این روش تصویربرداری میتواند کیستها را روی تخمدانها، از جمله محل آنها و اینکه عمدتاً مایع یا جامد هستند، تشخیص دهد.
لاپاراسکوپی: این روشی است که در اتاق عمل انجام می شود. پزشک یک دوربین را از طریق یک برش در شکم وارد می کند و می تواند اندام های تولید مثل و حفره لگن را مشاهده کند.
کیست تخمدان چگونه درمان می شود؟
درمان به عواملی مانند سن، علائم و آنچه احتمالاً باعث ایجاد کیست می شود بستگی دارد.
درمان انتظاری:
کیست های عملکردی تخمدان معمولاً بدون درمان از بین می روند. اگر کیست شما به احتمال زیاد عملکردی است، ممکن است پزشک یک رویکرد انتظاری را پیشنهاد دهد. ممکن است طی چند هفته یا چند ماه پس از تشخیص، یک سونوگرافی بعدی انجام دهید تا ببینید آیا کیست شما به خودی خود برطرف شده است یا خیر.
داروهای کیست تخمدان:
پزشک ممکن است داروهای حاوی هورمون (مانند قرص های ضد بارداری) را برای توقف تخمک گذاری و جلوگیری از تشکیل کیست های آینده به شما بدهد.
جراحی کیست تخمدان:
اگر کیست علائم ایجاد می کند و بزرگتر می شود، ممکن است برای برداشتن آن نیاز به جراحی داشته باشید. نوع جراحی بستگی به اندازه کیست و نحوه ظاهر آن در سونوگرافی دارد. رویه های مختلف مورد استفاده عبارتند از:
لاپاراسکوپی: این روشی است که در آن پزشک یک دوربین کوچک را از طریق یک برش کوچک در شکم وارد می کند. آنها با استفاده از دستگاه اندام های تناسلی و حفره لگن را مشاهده می کنند. کیست تخمدان را می توان از طریق برش های کوچک (سیستکتومی تخمدان) برداشت.
لاپاراتومی: اگر کیست بسیار بزرگ باشد یا نگرانی های دیگری وجود داشته باشد، ممکن است پزشک این روش را انجام دهد.
اگر پزشک مشکوک به سرطان باشد، ممکن است با یک متخصص سرطان یا انکولوژیست زنان در مورد بهترین گزینه های درمانی برای شما مشورت کند.
منابع:
https://my.clevelandclinic.org/