لیپوسارکوم چیست؟
لیپوسارکوم نوعی سرطان است که از سلول های چربی شروع می شود. این یک نوع نادر از سارکوم بافت نرم است، سرطان هایی که در بافت های نرم مانند ماهیچه، اعصاب، تاندون یا چربی شروع می شوند.
پنج نوع لیپوسارکوم وجود دارد:
لیپوسارکوم خوب تمایز یافته که شایع ترین نوع است و به کندی رشد می کند. معمولاً به سایر قسمت های بدن شما سرایت نمی کند.
لیپوسارکوم میکسوئید که دومین نوع رایج است. این نوع می تواند سریعتر از تومورهایی که به خوبی تمایز داده شده اند رشد کند و به احتمال زیاد به سایر قسمت های بدن شما سرایت می کند. سلول های آن می توانند شکل یا الگوی منحصر به فردی را تشکیل دهند.
لیپوسارکوم سلول گرد که این نوع همچنین می تواند سریعتر از تومورهای تمایز یافته رشد کند و اغلب در بازوها یا پاها یافت می شود.
لیپوسارکوم تمایز نیافته هنگامی است که یک تومور با رشد آهسته شروع به تبدیل شدن به یک نوع با رشد سریعتر و تهاجمی تر می کند.
لیپوسارکوم پلئومورفیک که یک شکل کمتر شایع سرطان است و اغلب خیلی سریع گسترش می یابد.
لیپوسارکوم ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد، اما در سنین 50 تا 65 سالگی شایعتر است.
علل بروز لیپوسارکوم چیست؟
پزشکان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث لیپوسارکوم می شود. آنها می دانند که این تومورها به دلیل تغییراتی به نام جهش در DNA سلول های چربی شما ایجاد می شوند. اما مشخص نیست چرا این اتفاق می افتد.
چند چیز احتمال ابتلا به لیپوسارکوم را افزایش می دهد:
- برخی از بیماری های نادر ژنتیکی
- پرتودرمانیهایی که در گذشته انجام دادهاید، معمولاً برای سرطان دیگری
- سابقه خانوادگی لیپوسارکوم یا سایر سرطان های بافت نرم
لیپوسارکوم چه علائمی ایجاد می کند؟
علائم لیپوسارکوم به قسمتی از بدن که سرطان در آن شکل می گیرد بستگی دارد.
لیپوسارکوم در بازوها و پاها می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- توده ای از بافت در حال رشد در زیر پوست.
- درد.
- تورم.
- ضعف اندام آسیب دیده.
لیپوسارکوم در شکم ، می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- درد شکم.
- تورم شکم.
- احساس سیری زودهنگام.
- یبوست.
- خون در مدفوع.
بیماری لیپوسارکوم چگونه تشخیص داده می شود؟
آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص لیپوسارکوم عبارتند از:
تست های تصویربرداری تصاویری از داخل بدن ایجاد می کنند. آنها ممکن است به نشان دادن اندازه لیپوسارکوم کمک کنند. آزمایشات ممکن است شامل اشعه ایکس، سی تی اسکن و ام آر آی باشد. گاهی اوقات اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون که اسکن PET نیز نامیده می شود، مورد نیاز است.
برداشتن یک نمونه از بافت برای آزمایش. روشی برای برداشتن برخی از سلول ها برای آزمایش، بیوپسی نامیده می شود. نمونه ممکن است با یک سوزن از طریق پوست خارج شود. یا ممکن است در حین جراحی برای برداشتن سرطان نمونه برداری شود. نوع بیوپسی به محل سرطان بستگی دارد.
آزمایش سلول های سرطانی در آزمایشگاه نمونه بیوپسی برای آزمایش به آزمایشگاه می رود. پزشکان متخصص سلول ها را آزمایش می کنند تا ببینند سرطانی هستند یا خیر. سایر آزمایشات ویژه جزئیات بیشتری را ارائه می دهند.
روش های درمان لیپوسارکوم چه مواردی هستند؟
درمان های لیپوسارکوم عبارتند از:
عمل جراحی: هدف از جراحی حذف تمام سلول های سرطانی است. در صورت امکان، جراحان برای برداشتن کل لیپوسارکوم بدون آسیب رساندن به اندام های اطراف تلاش می کنند.
اگر لیپوسارکوم رشد کند تا اندام های مجاور را درگیر کند، حذف کل لیپوسارکوم ممکن است امکان پذیر نباشد. در این شرایط، تیم مراقبت های بهداشتی شما ممکن است درمان های دیگری را برای کوچک کردن لیپوسارکوم توصیه کند. این باعث می شود که در حین عملیات برداشتن آن آسان تر شود.
پرتو درمانی: پرتودرمانی از پرتوهای انرژی قدرتمند برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. انرژی می تواند از پرتوهای ایکس، پروتون ها یا منابع دیگر تامین شود. ممکن است پس از عمل جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده از اشعه استفاده شود. همچنین ممکن است قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور از پرتودرمانی استفاده شود تا جراحان بتوانند کل تومور را بردارند.
شیمی درمانی: این روش از داروهای قوی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. برخی از داروهای شیمی درمانی از طریق ورید و برخی به شکل قرص مصرف می شوند. همه انواع لیپوسارکوم به شیمی درمانی حساس نیستند. آزمایش دقیق سلول های سرطانی شما می تواند نشان دهد که آیا شیمی درمانی احتمالا به شما کمک می کند یا خیر.
شیمی درمانی ممکن است پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده استفاده شود. همچنین ممکن است قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور استفاده شود. شیمی درمانی گاهی با پرتودرمانی ترکیب می شود.
تشخیص های افتراقی لیپوسارکوم چه بیماری هایی هستند؟
ممکن است لیپو.سارکوم با یکی از بیماری های زیر اشتباه تشخیص داده شود:
- لیپوم
- سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته (UPS)، که قبلا هیستیوسیتوم فیبری بدخیم (MFH) نامیده می شد.
- سارکوم های دیگر، به عنوان مثال. فیبروسارکوم، لیومیوسارکوما
- سایر توده های حاوی چربی در خلف صفاق
- آنژیومیولیپوم (AML)
- میلولیپوم، به عنوان مثال. میلولیپوم آدرنال
به طور خلاصه لیپوسارکوم از سلول های چربی موجود در سراسر بدن ایجاد می شود. این می تواند در هر جایی از بدن رخ دهد، اما بیشتر در تنه، اندام ها و در خلف صفاق رخ می دهد.
لیپوسارکوم 11.51 درصد از کل سارکوم های بافت نرم و حدود 0.15 درصد از همه سرطان ها را تشکیل می دهد.
اگرچه لیپوسارکوم می تواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد، سن متوسط در تشخیص 65 سالگی است.
تعداد مردانی که مبتلا به لیپوسارکوم تشخیص داده می شوند در مقایسه با زنان دو برابر است.
منابع: